8 tips til en god start på ferien

Publisert: 07.06.2024

Ferien står for tur og forventningene om en fin tid stiger. Dårlig planlegging kan gi en stressende innledning til ferien, så les våre 8 beste tips til en best mulig start på turen.

1. Registrer ditt mobilnummer på torp.no

Fyller du inn skjemaet på forsiden av torp.no eller her, kan det være at du får tilsendt en hyggelig SMS eller to .. eller tre… før avreise fra min favorittflyplass.

2. Beregn god tid

Mange har lest om lange køer på flyplassene rundt om. Her på TORP har vi sjeldent det, men vi anbefaler likevel å beregne god tid ved ankomst. (Her kan du lese om når når Innsjekk åpner) Får dere tid til overs, kan dere slappe av og kose dere i Tax Free-butikken eller et av våre serveringssteder på favorittflyplassen. Hva med en pizzabit på Pizzabakeren, en saftig burger på O’Learys (du kan reservere bord om du vil) eller en fersk bagett på Upper Crust?

O'Learys på TORP

3. Sjekk inn hjemme og pakk riktig

Sjekk inn på nett eller i appen til flyselskapet på forhånd. Som regel er det ekstra gebyr for å sjekke inn på flyplassen og du sparer tid. Har du sjekket inn hjemme og kun har med håndbagasje, går du rett i sikkerhetskontrollen. Har du sjekket inn hjemme og har med bagasje, kan du bruke våre tagomater (bagasjetagskrivere) til innsjekket bagasje. Veldig enkelt og du slipper å stå i kø ved innsjekks-skrankene. Slik fungerer tagomatene og bagdrop:

Når bagasjen er levert, går du til sikkerhetskontrollen. Det er kun tillatt å ha med en begrenset mengde flytende væske gjennom sikkerhetskontrollen. Les mer om hva du kan ha med i håndbagasjen og hvordan du forbereder deg til sikkerhetskontrollen. Og husk; powerbank’er og el-sigaretter skal i håndbagasjen!

Se filmen for tips gjennom sikkerhetskontrollen.

4. Sjekk innreiseregler til destinasjonen du reiser til

Dette gjelder først og fremst destinasjoner utenfor EU/EØS og Schengen-området. De nye norske ID-kortene, som mange har skaffet seg det siste året, er for eksempel ikke godkjent dokumentasjon utenfor EU/EØS og Schengen-området. Dersom du skal reise i tiden fremover, anbefaler vi å besøke nettsiden traveldoc.aero hvor du kan legge inn destinasjon og hvilken reisedokumentasjon du har (pass, id-kort, evt visum etc.). Du vil da umiddelbart få svar på om du har det du trenger for å gå om bord eller eventuelt hva du mangler. NB: Enkelte flyselskap krever også ordinært pass uavhengig av hvor man skal reise til.  

5. Bestill parkering

Forhåndsbestiller du parkering online minst 30 minutter timer før ankomst, får du en liten nettrabatt, du betaler ved bestilling, du er sikret best pris og du kjører inn/ut uten å foreta deg noe annet. For drop-in fungerer parkeringen slik:

  • Vi har parkering med skiltgjenkjenning. Det betyr at parkeringen starter automatisk ved innkjøring og avsluttes automatisk ved utkjøring.
  • Du trenger ikke billett verken før eller etter du har parkert. Ved utkjøring innen 10 minutter, er parkeringen helt gratis og det er ikke behov for billett nå heller.
  • Du betaler ved utkjøring etter ferien med Apcoa Flow-appen (Google Play eller Appstore), på betalingsautomat eller på nett. Betaler du ikke i det hele tatt, får du i etterkant tilsendt faktura for parkeringen (fakturagebyr kommer i tillegg til parkeringsavgiften). 
Gjennom svingen og inn til høyre ved rundkjøringen finner du langtidsparkeringen og P-Hus 2.

Slik fungerer parkeringen her:

6. Husk å sjekke pass og bankkort

Sjekk utløpsdatoen på passet til deg og de du skal reise med! Husk også at noen land (utenfor EU/Schengen-området) krever at passet er gyldig en periode etter innreise til, eller utreise fra, landet du har besøkt. Enkelte land krever tre måneders gyldighet etter hjemreisen, mens noen land faktisk krever seks måneders gyldighet. Husk derfor å sjekke passene til deg og resten av familien NÅ. Bestilling av pass (og nødpass) gjøres nå på politistasjonen her på Torp. Det kan også være greit å sjekke om bankkortet ditt er sperret for bruk på destinasjonen du skal reise til. Dette gjøres ofte for å hindre misbruk og svindel, men kan normalt åpnes i nettbanken. Ta kontakt med banken din eller sjekk i nettbanken. 

Reis på Blåtur med TORP Booking
Husk å sjekke utløpstiden til passene til hele reisefølge og bestill eventuell passtime i god tid dersom du trenger nytt.

7. Bestill gratis Helfo-kort

Dersom uhellet skulle være ute, så dokumenterer det Europeiske helsetrygdkortet at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EU/EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet er gratis og kommer i posten ganske raskt etter bestilling.

8. Sjekk ut Tax Free-butikken hjemme og last ned kvote-appen

Tax Free-butikkene er åpne ved alle avganger/ankomster. Ønsker du imidlertid å bestille på forhånd og hente når du kommer? Eller kanskje bare se på vareutvalget før du skal reise? Da kan du gjøre det i KLIKK & HENT-butikken. Gå inn på KLIKK & HENT avgang eller på KLIKK & HENT ankomst.

«Hva har jeg lov til å ta med igjen?» er et spørsmål man ofte spør seg selv. Nå får du Tax Free-hjelp med KvoteAppen! Kanskje ikke like viktig før du reiser, men veldig greit å ha den lastet ned slik at du er forberedt til hjemturen.  Tollvesenet har nemlig en app som gir deg riktig utregning på kvoten du har lov til å ta med hjem. Appen har kvotekalkulator der du kan regne ut ulike kombinasjoner. 

Da gjelder det bare for oss å ønske god tur og velkommen igjen!

Se alle inspirasjonsartikler

Registrer deg og få nyheter rett i innboksen

Uten navn*
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.