Syden i øst

Publisert: 11.10.2022

Her avslører vi en liten hemmelighet … Du trenger ikke dra til Syden for å oppleve flotte strender, sol og bad. Det finnes noen rimelige og fantastiske alternativer, bare en svipptur unna …

Mange tenker Middelhavet og syden når det er snakk om sol og bad. Og det er det god grunn til. Men om du egentlig ikke ønsker å smelte heeelt bort på solkysten i sommer, har vi noen gode alternativer en svipptur unna din favorittflyplass.

Sopot (ved Gdansk)

Rett utenfor Gdansk ligger det milevis med hvite sandstrender og venter på deg. Polen har en lang og flott kystlinje mot Østersjøen hvor du finner mil etter mil med flotte strender. Her kan du bo flott og spise godt til svært hyggelige priser. Sopot har gjennom historien vært feriestedet for de privilegerte. Stranden i Sopot er nesten 5 kilometer lang og den mest kjente stranda i Polen. Den er barnevennlig og godt tilrettelagt for både late dager i solen og morsomme strandaktiviteter. Langs den hvite stranden ligger det også en herlig strandpromenade hvor du finner hoteller, kafeer, restauranter, iskremboder og nattklubber på rad og rekke. Hva med å leie en sykkel og sykle langs strandpromenaden? Den flotte trepiren/moloen som ligger på stranda er Sopots mest besøkte attraksjon og absolutt verdt et besøk. Den er over 500 meter lang og er faktisk Europas lengste trebrygge. 

Fly til Sopot og Gdansk fra TORP
Sopot har en lang og flott strandpromenade som blant annet inneholder Europas lengste trepir.

Det finnes et stort utvalg av restauranter og spisesteder i Sopot. Du finner restauranter og spisesteder i alle prisklasser både i hovedgaten Monte Cassino og i området rundt markedsplassen. Hovedgaten Monte Cassino er en brosteinsbelagt gågate hvor du finner gamle, flotte, ærverdige bygninger på rekke og rad på hver side av gaten.  Det ligger også flere fine restauranter langs strandpromenaden og prisene på mat er veldig hyggelige i forhold til hva vi er vant med hjemme, selv på litt finere steder.

Det er flere typer beach-barer i Sopot. Fra de veldig luksuriøse med servitører som serverer deg ved solsengen, til de litt mindre og laid-back restaurantene hvor du «dessverre» må hente drinken din selv. På sommeren, når solen steker for fullt, er det delig og avslappende å sitte på stranden til solen går ned. Når solen først går ned trekker de fleste «hjemover» mot byen for å spise på en av de mange restaurantene der. Av utesteder har Sopot noe som passer alle. Du kan nyte en øl på en rolig countrybar eller danse til langt på natt på en av de mange nattklubbene.

I Sopot finner du et yrende turistliv. Langs strandpromenaden florerer det av flotte restauranter, beachklubber og spa-hoteller. Ønsker du å oppgradere strandferien litt, kan du for en rimelig penge leie en egen bungalow med jacuzzi, inkludert servering, hele dagen. Reiser du med små barn er det godt å vite at restaurantene er veldig barnevennlige, det er stort sett bare å trille rett inn med vogna. Du finner også mange morsomme boder med billig shopping for alle. Her er det for eksempel ekstremt billige treleker som er kjempefine, for polakkene kan sitt håndverk! Med andre ord, Sopot er vår nærmeste «syden»-destinasjon og passer for alle!

Jurmala (ved Riga)

En kort togtur fra Riga ligger bade- og spa-området Jurmala, en fasjonabel kystperle og over tre mil med sandstrand. Dette var lenge et populært rekreasjonssted for Sovjetunionens mektigste menn og den russiske tsarfamilen, men nå finner du et hyggelig sentrum med hoteller, butikker, restauranter og kafeer. I utkanten av Jurmala finner du dessuten landets beste spa-tilbud. Byen er kjent for sine svovelholdige kilder og livgivende gjørme, som utnyttes til det fulle i de mange, flotte spa-anleggene – så her er det bare å «benke seg» for en real massasje – eller rett og slett spa seg ned hele sommerferien!

Fly til Riga fra TORP

Hel (ved Gdansk)

En og en halv time fra Gdansk med bil, tog, eller også båt i sommerperioden, ligger en perle av en halvøy med noen av Østersjøens vakreste strender. Halvøya er et surfe- og kiteparadis og langs kysten ligger flere surfe- og kite-skoler og kule surfesjapper hvor du kan leie utstyr. Halvøya er full av severdigheter, og det er flere spor etter 2. verdenskrig i form av bunkere og militærutstyr som nå brukes som lekeapparater. Gamle sjarmerende fiskerhytter, fyrtårn og selakvarium. SPA-hoteller, restauranter og kafeer i fleng, vakker og frodig natur. 

Fly til Gdansk direkte fra TORP
Surfe- og kiteparadiset Hel-halvøya ikke langt unna Gdansk i Polen.

Durresrivieraen (ved Tirana)

Nordmenns nye reisemål! Det er ikke mange årene siden Albania var et lukket land. Nå kan også vi oppleve vakre Albanias sjarm og gjestfrihet. En halvtime med bil fra Tirana ligger Durresrivieraen. Med lange, grunne sandstrender, karuseller og hoppetårn langs strandpromenaden er Durresrivieraen blitt et yndet sted for barnefamilier. Nye hoteller popper opp og feriestedene til tidligere kommunistledere gjøres om til hoteller. Med lave priser, lange sandstrender og flotte hoteller seiler Durresrivieraen i Albania opp til å bli en feriefavoritt. 

Fly til Tirana direkte fra TORP
På strandpromenaden langs Durres-rivieraen ligger hoteller og restauranter som perler på en snor.

Fakta om Gdansk

 • Språk
  Polsk
 • Valuta
  Polske Zloty
 • Lufthavn
  Gdańsk Lech Wałęsa lufthavn
 • Flytid
  1t 25m
 • Flyselskap
  Wizz Air
  Ryanair
Se alle inspirasjonsartikler

Registrer deg og få nyheter rett i innboksen

Uten navn*
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.