Denne ukens avganger

 • M
 • T
 • O
 • T
 • F
 • L
 • S

Warszawa Chopin

Alle bør oppleve Warszawa, selv om du i utgangspunktet ikke hadde planer om det. Jeg snakker av erfaring og jeg kan love deg at du blir overrasket!

Neste avgang:Laster...Se rutetider

Warszawa er en by som virkelig har sjel, men min første reise til denne vakre byen var faktisk ikke noe jeg gledet meg spesielt til da jeg for 10 år siden skulle på studietur. Jeg hadde sett for meg en grå, trist og slitt by, men der tok jeg feil. Den var jo alt annet! En så ren, pen og blomstrende by skal du lete lenge etter. Byen har virkelig alt jeg drømmer om når jeg skal på weekendtur. Reisen ga meg både en New York-følelse med alle de flotte skyskraperne, billboardene og shoppingsentrene, og den koselige, intime følelsen man får når man går i brosteinsgater med ærverdige gamle småhus, flotte palass og store restauranttorv som plutselig dukker opp når man trenger en liten pause. NB: Warszawa har to flyplasser. Chopin, som Wizz Air flyr til, og Modlin som Ryanair flyr til. Her er våre beste Warszawa-tips!

Velge hotell i Warszawa

Er det din første tur til Warszawa? Da anbefaler jeg deg å bo i den nyere delen av byen – herfra har du lett tilgang til alt. Book deg et 4- eller 5-stjerners hotell, det er ikke store kostnaden i denne flotte byen. Er du heldig kan du få det til nesten samme pris som et 3-stjerners. Spør de som bestiller for deg. Hotellet er som regel det første du kommer til etter flyplassen. Det er en god start på reisen når man er fornøyd med hotellet og bedre er det når du får mer enn forventet, som man gjør dersom du øker standarden litt. Jeg vil tørre å påstå at 4- og 5-stjerners standard i Polen er mye bedre enn samme standard her hjemme i Norge. Dessuten er det jo deilig med spa- og velværemuligheter etter en lang dag.

Du får god «valuta for penga» på hotellene i Warszawa.

Gamlebyen i Warszawa

Gamlebyen går under det polske navnet Stare Miasto og den er det bare å ringe rundt på kartet med en gang. Ta på deg et par gode sko og start turen med å gå den kongelige ruten «The Royal Route». Denne veien fører inn til gamlebyen og er en del av selve opplevelsen. Jeg husker så godt følelsen da jeg begynte å gå ned denne gaten. Alt av storbystøy forsvant litt etter litt og jeg kunne ikke tro at jeg  var i samme by. New York-følelsen ble helt byttet ut med en følelse av å reise tilbake til middelalderen. Det er en grunn til at gamlebyen har kommet på UNESCOs verdensarvliste. 

Som i andre byer finnes det også mange katedraler og kirker, men ikke tenk at du har sett alt, det holdt nesten jeg på å gjøre. En av kirkene jeg syns er mest spektakulær er den Helligekorskirken. Her finner du nemlig også hjertet til en av Polens storheter fra 1800-tallet; komponist, musikkpedagog og pianist Frèdèric Chopin. Han ble født like utenfor Warszawa og var i 20-årene da han reiste til Wien. Han bosatte seg senere i Paris, der han bodde frem til sin død i 1849. Chopin skal ha sagt at selv om han ble boende i Paris tilhørte hans hjerte alltid Warszawa, og derfor ble hjertet hans (!) sendt tilbake til hjemlandet og lagt i en krystallurne som ble plassert i en av søylene i nettopp denne kirken. Heldigvis gikk det ikke tapt under krigen. Du trenger ikke være over gjennomsnittet interessert i musikk for å bli bergtatt av denne komponisten. Rundt om i gamlebyen finnes det «spillende» benker der du kan sette deg å høre nydelig Chopin-musikk. Det er noe spesielt å se utover folkelivet mens du hører rolig pianomusikk i bakgrunnen. 

Torget Rynek Starego Miasta i gamlebyen i Warszawa. .
Torget Rynek Starego Miasta i gamlebyen.

Etter å ha vært innom den Helligekorskirken har du så vidt tatt fatt på gamlebyen. Like ved finner du slottsplassen, som jeg kaller «starten» på gamlebyen. Her er det masse å se. Du finner selvsagt slottet kalt Zamek Krolewski Warszawie og slottsplassen som heter Plac Zamkowy. Dette kan være kjekt å lære seg dersom du skal bestille taxi eller møte noen (taxiene kjører nemlig ikke lenger enn til hit). Nå er det bare å utforske alle de smale gatene med lokale håndtverksbutikker som selger krystall, antikviteter, klær, rav og suvenirer. Jeg vil ikke anbefale å shoppe klær her da utvalget er mye bedre på kjøpesentrene, men det er absolutt verdt et besøk. 

Torget i gamlebyen

Lengre inn i gamlebyens trange gater dukker plutselig restauranttorget Rynek Starego Miasta opp. Her finner du utallige restauranter å velge i. Alle med hver sin sjarm. Har du ikke smakt polske dumplings før, er dette den rette plassen. Fortsett videre for å se blant annet Barbakan muren/festningen, hvor kunstnere sitter på rad og rekke med sine mini-utstillinger. Jeg kan fortsette i det uendelige om gamlebyen, men resten må du nesten oppleve selv.

Lazienki-parken

Mitt første besøk til Lazienki-parken var på kveldstid. Jeg snek meg ikke inn, men slapp inn på lovlig vis sammen med en vakt som fulgte meg med lommelykt dit jeg skulle. Parken er egentlig stengt om kvelden, men du slipper inn til arrangementer og jeg skulle på en konsert før jeg skulle videre til en av de beste restaurantene i Warszawa som også ligger inne i parken. Den heter Belvedere og kan anbefales. Selv på kvelden kunne jeg se at parken var et «must» å se mer av på dagtid og derfor dro jeg tilbake neste gang jeg var i byen.

Det er noe magisk over Lazienki-parken når du går rundt blant ekorn og store påfugler. Parken står i full blomstring og du ser små utstillinger med blant annet gamle biler som Rolls Royce i glassmontere. Her samles også mange rundt den lille innsjøen på varme sommerdager. Det er noe herskaplig og litt romantisk over det hele. På søndager kan du være heldig å få med deg en gratis Chopinkonsert på kjøpet! Magisk! PS: Hvis du trenger hjelp til å finne veien, utales Lazienki-parken Vasjenki på polsk. Greit å vite om du skal spørre etter veien eller ta taxi.

Lazienki-park er fin alle årstider, men det er noe spesielt med høsten.

Palasset på vannet

Gir ikke dette en WOW-effekt, så vet ikke jeg. Enten du besøker på sommeren eller høsten spiller det liten rolle. Dette er så herskaplig som det kan bli. Etter en spasertur i Lazienki-parken, må du bare ta turen hit. Palasset ble bygget på en kunstig øy (derav begrepet «Palasset på vannet«) og ligger midt i parken. En guidet omvisning er rimelig og det kan lønne seg å kjøpe billetter til dette på forhånd. Palasset ble bygget på slutten av 1700-tallet av kong Stanislaw August Poniatowski som hadde stor interesse for kunst. Palasset har huset mange kongelige senere og kunsten har heldigvis blitt godt bevart selv om mye gikk tapt da palasset brant ned under 2. verdenskrig. Det ble imidlertid bygget opp igjen etter krigen og mange av de flotte maleriene er å finne blant all kunsten og interiøret i den herskaplige bygningen. 

«Palasset på vannet» er et yndet turistmål i Warszawa.

Kulturpalasset

I den «nye» delen av Warszawa, i området ved sentralstasjonen, finner du Kulturpalasset. Det er i grunn ikke mulig å ikke se denne bygningen og egentlig veldig kjekt å bruke som navigasjonspunkt når du går rundt i byen. Veldig mange av hotellene og kjøpesentrene er lokalisert rundt Kulturpalasset. Så går du deg vill, se etter Kulturpalasset! Kulturpalasset var i sin tid en gave til Polen fra Stalin og har etter hvert blitt et kjent landemerke.

Jeg husker godt jeg ble fortalt en gang: «den beste utsikten i Warszawa får du fra Kulturpalasset, da slipper du nemlig å se Kulturpalasset». Med andre ord var ikke Polens befolkning så glad i gaven fra Stalin. Opp gjennom årene har det stadig vært diskusjoner hvorvidt det bør rives eller ei, men ettersom årene har gått har det blitt mer akseptert blant innbyggerne og ikke minst har det blitt en stor turistattraksjon. For man HAR virkelig den beste utsikten herfra. Det er virkelig verdt å ta heisturen opp for å se utover den vakre byen. Vær imidlertid forberedt på at heisen er liten og den går en smule fort, men det føles trygt. 

Kulturpalasset er et kjent landemerke i byen.

Shopping i Warszawa

Det jeg elsker ved Warszawa er du finner virkelig alt, spesielt når det gjelder shopping. Liker du små markeder og koselige lokale håndtverksbutikker, finner du dette i gamlebyen. Det finnes også flere kjente og eksklusive merkebutikker der, men prisen er litt høy etter min smak. Det kan uansett være gøy å se. Jeg liker best å kjøpe suvenirer eller spesielle kunstgjenstander i gamlebyen. Når jeg skal på klesshopping liker jeg bedre den nyere delen av byen. Her finner man flere store kjøpesentre og butikker.

En av mine favoritter er Zlote Tarazy som ligger like ved Kulturpalasset på samme side som sentralstasjonen. Der finner du over 200 butikker, så når du skal hit bør du ha på deg et par komfortable sko eller kjøpe deg noen om du glemmer det. Andre bra kjøpesentre er Arkadia og Blue City for å nevne noen. Det fine med alle disse kjøpesentrene er at de som regel stenger kl. 22 og ikke nok med det; de er også åpne på søndager! I LOVE IT! 

Det er mye bra shopping-muligheter i Warszawa

Mat og drikke

Det finnes så mye god mat i Warszawa! Noe for enhver smak, enten du liker tradisjonell mat eller foretrekker en internasjonal meny. Jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk i begynnelsen, men skepsisen forsvant raskt. Restaurantene i seg selv er, i mange tilfeller, rene museer. Mange av dem ligger i gamlebyen, men du finner også et stort utvalg i den nyere delen av byen. En av mine favoritter er Ale Gloria som ligger i den nyere delen av byen.  Varm og god atmosfære og nydelig mat. Mye tradisjonell polsk, men også internasjonal mat. 

Ønsker du å spise i gamlebyen kan jeg anbefale restaurant Polska, som ligger ved slottet, eller Ubarssa som ligger på det jeg liker å kalle «restauranttorget», Rynek Starego Miasto. Her finnes det mange gode restauranter. Dersom du har god tid anbefaler jeg å gå innom og ta en titt før du bestemmer deg. En av mine desidert beste opplevelser fra Warszawa var besøket på restauranten Belvedere, som ligger i Lazienki-parken. Nydelig mat kombinert med pianokonsert på «Palasset på vannet». Om det var kombinasjonen og stemningen som satte prikken over i-en vet jeg ikke, men maten smakte kjempegodt og maken til service skal man lete lenge etter. Det skal nevnes at dette nok er en av de dyrere restaurantene i Warszawa. 

Prismessig er det generelt veldig rimelig å spise i Polen og du kan lett halvere den prisen du er vant til her hjemme. Her kan du spise, drikke og kose deg uten å betale en hel masse. Dersom du ikke ønsker at kvelden skal ta slutt etter å ha spist og kost deg er det ikke noe krise. Warszawa har et fantastisk uteliv som varer lenge etter solen går ned. Det finnes utallige barer og nattklubber å velge mellom, også for de med lakenskrekk.

Mange koselige gamle restauranter i gamlebyen i Warszawa.

Guidede turer

Dersom du ønsker å få med deg det beste av byen, anbefaler jeg stekt en halvdags guidet tur i byen. Det var her jeg virkelig fikk øynene opp for alt det vakre og spennende byen har å tilby. Jeg liker å gjøre dette den første dagen, da finner du nemlig raskt ut hva du har lyst til å se mer av. Er du glad i historie og liker sightseeing kan jeg anbefale fulldagstur slik at du rekker mer og blant annet også får med deg Lazienki-parken og «Palasset på vannet». Turene kan bookes enten sammen med andre eller kun privat for deg. TORP Booking hjelper deg gjerne med dette om du bestiller gjennom oss.

En annen viktig del av byens historie er kommunismen. Du kan bli med på egne sightseeingturer hvor kommunisttiden er tema. Jeg var litt skeptisk til denne turen først, men den var virkelig flott. Jeg ble hentet i en liten Nysa 522, en artig liten bil som var populær før i tiden. Guiden vår hadde en unik fortellerevne og veldig god humor så det ble en spennende tur med mye latter. Guidene er generelt veldig flinke og ikke minst morsomme. Denne turen har jeg derfor tatt to ganger og vært like fornøyd begge gangene. 

Wilanów-palasset

Wilanów-palasset, bygget i barokk-stil, ligger kun 10 km utenfor Warszawa og er det neste på min liste over steder jeg må besøke. Alle de lokale jeg snakker med anbefaler nemlig et besøk hit. Det er visstnok ikke bare palasset i seg selv som er verdt turen, det er nemlig omkranset av en fantastisk park. Alltid greit å ha et nytt sted å besøke for neste tur:)

Spa og velvære i Warszawa

Et spa-besøk er alltid obligatorisk for meg når jeg besøker Warszawa. Det er bare så utrolig deilig etter en lang dag i byen. Mange tenker nok at det finnes store spa-resort’er i Warszawa, men faktisk så er det hotellene som har disse fasilitetene. Unn deg en time eller to etter du har kommet hjem fra en lang dag på oppdagelsesferd. Selv har jeg oftest brukt spa-avdelingen på hotell Marriott. De har alle typer behandlinger og etterpå kan du unne deg en velfortjent drink i Skybaren. Det kan være lurt å booke på forhånd slik at du får det tidspunktet du selv ønsker. Dette kan TORP Booking selvfølgelig hjelpe deg med om du bestiller tur fra dem. 

Obligatorisk spa-besøk i Warszawa
Å avslutte dagen med spa er kanskje ingen dum idè?

Da gjenstår det bare å si god tur!

Fakta om Warszawa Chopin

 • Språk
  Polsk
 • Valuta
  Polske Zloty
 • Lufthavn
  Warszawa Chopin lufthavn
 • Flytid
  1t 50m
 • Flyselskap
  Wizz Air

Rutetider Warszawa Chopin

Registrer deg og få nyheter rett i innboksen

Uten navn*
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.