Ukentlige flyvninger

 • M
 • T
 • O
 • T
 • F
 • L
 • S

Malaga

Våren er en ypperlig tid for å stifte bekjentskap med mer enn bare solsenga i Malaga, Marbella og Costa del Sol!

For de fleste av oss er Malaga sol og varme, strandliv, bading, god mat og drikke, livsglede, flamenco og tapas. Herfra kan du imidlertid reise videre og rett inn i den andalusiske arven etter maureren. Våren er en ypperlig tid for å stifte bekjentskap med mer enn bare solsenga i Malaga, Marbella og Costa del Sol!

Fly til Malaga fra TORP
Malaga og Costa Del Sol inviterer til bading og strandliv, men har mer å by på enn som så.

Temperaturen er nemlig ideell for å utfordre fysikken og sanke minner for hele familien – for hva husker man egentlig best; de døsige solsengtimene eller den spektakulære rideturen i Andalusias storslåtte landskap? Malaga er selv en by som rommer flere historiske og kulturelle skatter, så i prinsippet trenger du ikke å bytte flip-floppene med turskoene de første par dagene. La roen komme, unn deg selv litt tid på den nevnte solsenga, før du i rolig tempo starter utforskingen av ”hovedstaden” på den spanske solkysten. Deretter vil vi utfordre deg lenger og lenger unna solsenga, vi lover – og du vil ikke angre!

Noen sandal-turer å starte med

Vi tror vel ikke man kan snakke om Malaga og severdigheter, uten å nevne byens store sønn. Pablo Picasso ble nemlig født i Malaga i 1881, og hans fødehjem ligger på Plaza de la Merced midt i byen. Der er bilder og gjenstander fra Picassos liv utstilt. På Picasso-museet i Buenavista-palasset, bare noen minutters spasertur unna, kan du se langt flere av hans ikoniske malerier, samt tegninger og skulpturer.

Fly til Malaga direkte fra TORP
Picasso-muséet i front med Malaga by liggende i bakgrunnen.

Deretter er det tid for oppholdets første topptur, dog fortsatt i sandal-vennlig terreng. Turen går opp til Alcazaba, et maurisk fort, som troner på en av høydene ved byen. Opprinnelig stammer anlegget helt tilbake til 700-tallet, og var ment som en utkikkspost og et forsvarsverk mot pirater. Etter hvert fungerte det primært som palass for Malagas herskere, og i fortets storhetstid besto det av mer enn 100 tårn og tre palasser. Men et utall angrep og tidens tann, har ført til at en stor del av det som står der i dag er fra 1000-tallet. En større restaurering startet i 1933, og pågår fortsatt i langsomt tempo. Et tempo som for øvrig anbefales når man besøker fortet – nyt utsikten, utforsk de trange gatene og se for deg fordums storhet.

Noen tursko-utflukter å fortsette med

Regionen Andalusia strekker seg over hele 87 268 km² med land, hvilket utgjør hele ”bunnen” av det spanske kartet, eller mer eksakt 17 % av Spanias totale areal. Som Alcazaba er et bevis på, regjerte maurerne denne delen av landet i lengre tid, og det synes særlig i den nevnte arkitekturen i området. Det mest kjente eksempelet er selvsagt Alhambra ved Granada, en av Spanias største turistattraksjoner.

Fly til Malaga fra TORP
Alhambra er en av Spanias største turistattraksjoner.

Apropos natur; tenk deg at du og fire kamerater er ute for å finne flaggermus. Dere vet om den lokale ”La mina”, minen, et tilsynelatende hull hvor det ofte observeres flaggermus, og drar dit. Dere blir nysgjerrige på om det kan skjule seg et lite rom der inne, bak steinene, og hvor mange flaggermus kan det være snakk om, tro? Etter en del besvær får dere fjernet noen store klippestykker som sperrer inngangen til ”hullet” – og med dét gjør dere ett av vår tids viktigste geologiske og arkeologiske funn!

Grottene ved Nerja, en liten by ca. 50 km øst for Malaga, ble faktisk oppdaget slik ved en tilfeldighet en januardag i 1959, av fem gutter fra den nærliggende landsbyen Maro. Den første grotten guttene fant, inneholdt adskillige skjeletter og flere gjenstander av keramikk. Det viste seg imidlertid raskt at dette var ett av naturens virkelige underverker, med verdens største stalagmittformasjoner. En tur ned i Nerjas underjordiske rike er en storslått opplevelse. Grottenes størrelse er overveldende, og deres vakre og mystiske fremtoning er spektakulær. ”Ringenes Herre”-følelse i steinalder-landskap I 2012 ble det sågar funnet malerier fra steinalderen på noen av de nedhengende stalaktittene. Tegningene, som anslås å være mellom 42 300 og 43 500 år gamle, er dermed de eneste kjente tegningene som er laget av neandertalere, og utgjør med dét verdens eldste kjente kunstverk!

Fly til Malaga fra TORP
En tur ned i Nerjas underjordiske rike er en storslått opplevelse.

Oppdagelsen har avkreftet forestillingen om at de apeliknende neandertalerne ikke var i stand til å anvende hverken symboler eller bilder. I alt er det funnet og registrert mer enn én million gjenstander siden grottene ble oppdaget for godt over 50 år siden. Funnene stammer både fra neandertalerne i steinalderen, og moderne mennesker, Homo Sapiens, fra år 25 000 før Kristus frem til trolig bronsealderen, omtrent 3 000 år før Kristus. Grottene er flott opplyst og en tur inn i Costa del Sols indre (det er dog bare ca. en fjerdedel av grottenes totale areal som er åpent for publikum) er en spennende opplevelse for alle aldre! Skiltingen hit er bra, eller ta buss direkte fra Malaga. Utenfor er det benker og bord hvor man kan slå seg ned, samt en lekeplass – for det er unektelig litt godt å komme ut i dagslys igjen også.

En barbent-vri du ikke må misse

“Paradise exists – and it’s in Andalucia”, sies det om denne nær-vannet-opplevelsen i Acantilados de Maro-Cerro Gordo Natural park. Fra å vandre i grotter, kan man her padle forbi dem (og dels også inn i dem), iblandet små fossefall som åpenbarer seg rundt oddene, stimer med fargerike fisker i krystallklart vann og flotte klippeformasjoner å navigere mellom. Vi snakker om en padletur utenom det vanlige! Man starter fra Burriana-stranden i Nerja, med kurs mot Maro, og høsten er nærmest den beste tiden for en slik tur. Da har turiststrømmen stilnet noe, natur-kulissene er frodige og er du heldig er vannet ”lakka gølv”, som vi sier i tjømetraktene.

Har du med barn, vil de ”have the time of their lives”, skal vi tro andre som har tatt turen. Vi tviler ikke; for det er unektelig spennende å gli nærmest lydløst gjennom vannet, mens fargerike fisker farter forbi rett under deg, små fossefall skyller over deg, uberørte paradisbukter (med pirater?) glir forbi og får frem Robinson’en i hver og en, mens man kontinuerlig skuer etter havfruer og fjellgeiter.

Bli med på en av de organiserte padleturene til opplevelses-firmaet Educare Aventura, barn under 8 år er gratis. Turen tar ca. 3–5 timer, så husk vann og solkrem, samt kanskje en liten niste (vanntett veske kan lånes). Ønsker du en mer teknisk krevende tur, kan du bli med inn i grottene – hvis du tør! Og etterpå anbefales det å fordøye inntrykkene med en god paella på den anerkjente restauranten Ayo på Burriana-stranden. Bedre blir det ikke!

En ridestøvel-outsider for livet

… eh, jo, forresten; det kan faktisk bli enda bedre! Bytt den oransje kajakken ut med en skinnende sort andalusier – og for ordens skyld; vi snakker om en på fire ben! For hva er vel mer naturlig enn å oppleve Andalusias vakre landsbygd fra ryggen på nettopp en slik spansk hest. Bli med på en ferd du sent vil glemme, gjennom Guadalhorcedalen og over åsene i Sierra de las Nieves nasjonalpark, mens du knytter umerkelige bånd til den stødige, sterke skapningen under deg.

Har du ikke helt latt deg overbevise, kan vi legge til at de spanske andalusierne er kongenes hest – hestenes konge”, og kjent for å være særdeles samarbeidsvillige (og stolte!), så du kan stole på at de vil bære deg trygt frem gjennom både slett (nevnte vi at de er raske?) og ulendt terreng. Når man skal velge rideferiested, så ville vi satset en coin på stedet til Giles og Miranda, Horseriding Spain, i nettopp den lille landsbyen Coin. Det har iallfall mange hestekjennere, også nordmenn, gjort før deg. Her blir du møtt av det flotte åsynet til den hvite PRE-hingsten Fulanito IV (PRE står for Pura Raza Española, noe de er særlig stolte av i Andalusier-land), et hvitt, pent stallanlegg med totalt 12 kontaktsøkende firbente, rustikke leiligheter med mulighet for selvhushold og omgivelser som tatt ut av et postkort.

Temperaturen nå på høsten er ideell for rideferie, så hver dag vil man bli tatt med ut på nye opplevelser på hesteryggen, langs landeveier, gjennom frukthager, olivenlunder, skoger og jordbruksland. Og selvsagt er hestene vant til å bli med på diverse tapasstopp og olivensmaking underveis. Etterpå venter bassenget og Mirandas hjemmelagede middag. Skulle du heller ønske en rideferie med fokus på egen læring, så kan Equestrian Escapes tilby opphold på en flott hacienda, med både turriding (halve eller hele dager) og dressur- eller sprangundervisning, noe som kan være veldig artig på godt dresserte ”spanjoler”! The Sunday Times rangerte iallfall Equestrian Escapes’ luksus-rideferie i Malaga som én av deres topp 100 ”greatest holidays on the planet in 2013”! Jiiiihaaa!

Fly til Malaga fra TORP
Kanskje det blir rideferie neste gang du flyr til Malaga?

Fakta om Malaga

 • Språk
  Spansk
 • Valuta
  Euro
 • Lufthavn
  Málaga lufthavn
 • Flytid
  4t 10m
 • Flyselskap
  Ryanair

Rutetider til Malaga

Registrer deg og få nyheter rett i innboksen

Uten navn*
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.