For de fleste av oss er Malaga sol og varme, strandliv, bading, god mat og drikke, livsglede, flamenco og tapas. Herfra kan du imidlertid reise videre og rett inn i den andalusiske arven etter maureren. Våren er en ypperlig tid for å stifte bekjentskap med mer enn bare solsenga i Andalucia!
Temperaturen er nemlig ideell for å utfordre fysikken og sanke minner for hele familien. For hva husker man egentlig best? De døsige solsengtimene eller den spektakulære rideturen i Andalusias storslåtte landskap? Malaga er selv en by som rommer flere historiske og kulturelle skatter. I prinsippet trenger du dermed ikke å bytte flip-floppene med turskoene de første par dagene. La roen komme, unn deg selv litt tid på den nevnte solsenga, før du i rolig tempo starter utforskingen av ”hovedstaden” på den spanske solkysten. Deretter vil vi utfordre deg lenger og lenger unna solsenga, vi lover – og du vil ikke angre!
Noen sandal-turer å starte med
Vi tror vel ikke man kan snakke om Malaga og severdigheter, uten å nevne byens store sønn. Pablo Picasso ble nemlig født i Malaga i 1881. Hans fødehjem ligger på Plaza de la Merced midt i byen. Der er bilder og gjenstander fra Picassos liv utstilt. På Picasso-museet i Buenavista-palasset, bare noen minutters spasertur unna, kan du se langt flere av hans ikoniske malerier, samt tegninger og skulpturer.
Deretter er det tid for oppholdets første topptur, dog fortsatt i sandal-vennlig terreng. Turen går opp til Alcazaba, et maurisk fort, som troner på en av høydene ved byen. Opprinnelig stammer anlegget helt tilbake til 700-tallet, og var ment som en utkikkspost og et forsvarsverk mot pirater. Etter hvert fungerte det primært som palass for Malagas herskere, og i fortets storhetstid besto det av mer enn 100 tårn og tre palasser. Men et utall angrep og tidens tann, har ført til at en stor del av det som står der i dag er fra 1000-tallet. En større restaurering startet i 1933, og pågår fortsatt i langsomt tempo. Et tempo som for øvrig anbefales når man besøker fortet – nyt utsikten, utforsk de trange gatene og se for deg fordums storhet.
Noen tursko-utflukter å fortsette med
Regionen Andalusia strekker seg over hele 87 268 km² med land. Dette utgjør hele ”bunnen” av det spanske kartet, eller mer eksakt 17 % av Spanias totale areal. Som Alcazaba er et bevis på, regjerte maurerne denne delen av landet i lengre tid. Dette synes særlig i den nevnte arkitekturen i området. Det mest kjente eksempelet er selvsagt Alhambra ved Granada, en av Spanias største turistattraksjoner.
Grottene ved Nerja, en liten by ca. 50 km øst for Malaga, ble oppdaget ved en tilfeldighet en januardag i 1959. Fem gutter fra den nærliggende landsbyen Maro oppdaget den. Den første grotten guttene fant, inneholdt adskillige skjeletter og flere gjenstander av keramikk. Det viste seg imidlertid raskt at dette var ett av naturens virkelige underverker, med verdens største stalagmittformasjoner. En tur ned i Nerjas underjordiske rike er en storslått opplevelse. Grottenes størrelse er overveldende, og deres vakre og mystiske fremtoning er spektakulær. ”Ringenes Herre”-følelse i steinalder-landskap I 2012 ble det sågar funnet malerier fra steinalderen på noen av de nedhengende stalaktittene. Tegningene, som anslås å være mellom 42 300 og 43 500 år gamle. De er dermed de eneste kjente tegningene som er laget av neandertalere, og utgjør med dét verdens eldste kjente kunstverk!
I alt er det funnet og registrert mer enn én million gjenstander siden grottene ble oppdaget for godt over 50 år siden. Funnene stammer både fra neandertalerne i steinalderen, og moderne mennesker, Homo Sapiens, fra år 25 000 før Kristus frem til trolig bronsealderen, omtrent 3 000 år før Kristus. Grottene er flott opplyst og en tur inn i Costa del Sols indre er en spennende opplevelse for alle aldre! Skiltingen hit er bra, eller ta buss direkte fra Malaga. Utenfor er det benker og bord hvor man kan slå seg ned, samt en lekeplass – for det er unektelig litt godt å komme ut i dagslys igjen også.
En barbent-vri du ikke må misse
“Paradise exists – and it’s in Andalucia”, sies det om denne nær-vannet-opplevelsen i Acantilados de Maro-Cerro Gordo Natural park. Fra å vandre i grotter, kan man her padle forbi dem (og dels også inn i dem), iblandet små fossefall. Fossefallene åpenbarer seg rundt oddene, stimer med fargerike fisker i krystallklart vann og flotte klippeformasjoner å navigere mellom. Vi snakker om en padletur utenom det vanlige! Man starter fra Burriana-stranden i Nerja, med kurs mot Maro, og høsten er nærmest den beste tiden for en slik tur. Da har turiststrømmen stilnet noe, natur-kulissene er frodige og er du heldig er vannet ”lakka gølv”, som vi sier i tjømetraktene.
Har du med barn, vil de ”have the time of their lives”, skal vi tro andre som har tatt turen. Vi tviler ikke. For det er unektelig spennende å gli nærmest lydløst gjennom vannet, mens fargerike fisker farter forbi rett under deg, små fossefall skyller over deg, uberørte paradisbukter (med pirater?) glir forbi og får frem Robinson’en i hver og en, mens man kontinuerlig skuer etter havfruer og fjellgeiter. Bedre blir det ikke.
En ridestøvel-outsider for livet
… eh, jo, forresten; det kan faktisk bli enda bedre! Bytt den oransje kajakken ut med en skinnende sort andalusier – og for ordens skyld; vi snakker om en på fire ben! For hva er vel mer naturlig enn å oppleve Andalusias vakre landsbygd fra ryggen på nettopp en slik spansk hest. Hva med en ferd du sent vil glemme, gjennom Guadalhorcedalen og over åsene i Sierra de las Nieves nasjonalpark, mens du knytter umerkelige bånd til den stødige, sterke skapningen under deg. Kanskje det blir rideferie neste gang?