Publisert: 10.01.2024

Over 1,9 millioner reisende på TORP i 2023

Totalt har 1 921 074 passasjerer reist til/fra TORP i 2023. Det er økning på 11,1 % i forhold til året før men fortsatt lavere enn «normalåret» 2019 da flyplassen hadde over 2 millioner reisende.

Stor trafikk på TORP

Det er utenrikstrafikken som dominerer med 1 601 659 passasjerer og en økning på 13,2 % fra året før. Innenrikstrafikken endte på 319 415, også her en liten økning på 1,3 % fra 2022. TORP befester med dette sin posisjon som landets tredje største lufthavn for utenrikstrafikk, kun Oslo og Bergen lufthavn er større.

Polen størst

Polen er det største markedet etterfulgt av innenriksmarkedet, deretter følger Spania, Storbritannia og Nederland. Både Wizz Air og Ryanair har stor kapasitet til flere av storbyene i Polen, som Gdansk, Warszawa og Krakow/Katowice. Til Spania flyr både Ryanair, Norwegian og airBaltic med stor kapasitet. Dette vil øke betydelig kommende sommer når Norwegian også starter å fly til Palma de Mallorca, samt at de starter en helt ny rute til Barcelona i juni.

De mest populære destinasjonene (målt i antall passasjerer) fra TORP i 2023 er:

  1. Gdansk
  2. Warszawa
  3. Krakow
  4. Alicante
  5. Amsterdam
  6. Manchester

Innenriks er Bergen den klart største ruten etterfulgt av Trondheim og Stavanger. «Trafikken er godt på vei tilbake til en normalsituasjon etter pandemien. Det er økning i de fleste marked, på tross av dyrtid og en urolig verden. Trafikken til Polen er fortsatt sterk, og fritidstrafikken til Spania har tatt seg godt opp, mens trafikken til England er høyere enn før pandemien da vi nå har flere avganger til Manchester«, sier Tine Kleive-Mathisen, sjef for trafikkutvikling og kommunikasjon.

Krevende økonomisk situasjon

Men tross gode passasjertall er den økonomiske situasjonen langt mer krevende, særlig på grunn av reduserte taxfree kvoter. I april får vi økt kapasitet på ruten mellom TORP og København når airBaltic starter opp med tre ukentlige frekvenser. Den samme uken starter Ryanair opp to nye ruter. Ruten til Pisa vil ha avgang to dager i uken og det samme vil en ny rute til Dubrovnik ha. Norwegian starter en ny rute til Mallorca i mai og til Barcelona i juni. Widerøe forsetter med sine sommerruter til både Nice og Firenze.

Velg lokalt, reis fra TORP

«Med alle disse nye rutene vil vi kommende sommer ha et meget godt tilbud til regionens befolkning, og vi håper mange vil tenke lokalt og velge å booke både jobb- og feriereiser fra TORP, for på denne måten danner vi grunnlag for videre vekst og forankring av de rutene vi allerede har», sier Tine Kleive-Mathisen på TORP Sandefjord lufthavn.

Registrer deg og få nyheter rett i innboksen

Uten navn*
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.